Aan de vooravond van de terugronde van de Community Champions League blikken we even terug naar de afgelopen weken, de winterstop. De Covid-19 maatregelen gooiden redelijk wat roet in het eten waardoor buurtbijdrages, trainingen en workshops organiseren wat moeilijker was. Moeilijker maar zeker niet onmogelijk. Ondanks de maatregelen deden alle teams hun uiterste best om de winterstop

Op woensdagnamiddag 16 februari gaf Jeugd Rode Kruis Brugge een online workshop over Eerste Hulp voor en door kinderen. Elke dag gebeuren er ongevallen. Soms kleine, maar soms ook grote. Het Jeugd Rode Kruis staat paraat om te helpen waar nodig. Tijdens de Eerste Hulp workshop kreeg iedereen technieken, maar ook tips & tricks aangeleerd om om te gaat met gevaarlijkere situaties.

De 4 v’s van eerste hulp

De vier v’s zijn de vier stappen die je altijd moet volgen wanneer er een ongeval is gebeurd. De stappen zorgen ervoor dat je goed weet wat je moet doen in verschillende situaties. Een groot ongeval of eerder een kleiner? Het vierstappenplan verandert nooit. Wat moet je nu precies doen:

  1. Bij een ongeval is het belangrijk dat de situatie veilig is, voor zowel jezelf als voor omstaanders.
  2. Vaststellen van het bewustzijn en de ademhaling van het slachtoffer.
  3. Verwittig een volwassene om je te helpen. in sommige gevallen zal je de hulpdiensten moeten verwittigen op het nummer 112.
  4. Verlenen van verdere eerste hulp aan de de slachtoffers.

Huid- of brandwondes, bloedneuzen en bloedingen

Naast het belang van het vierstappenplan legden de lesgevers tijdens de workshop ook uit wat je moet doen in verschillende dagdagelijkse situaties. Je bent gevallen met je fiets en hebt een schaafwond op je knie. Wat doe je nu het best? Heel simpel. Een schaafwond is eigenlijk een oppervlakkige huidwonde. Het heeft een rode kleur en doet vaak pijn, maar is meestal niet zo ernstig. Zo’n wonde kan je perfect zelf verzorgen als je de juiste middelen hebt én weet wat je moet doen. Dankzij de leerrijke uitleg van Ilse en Matthieu mogen de deelnemers van de workshop zichzelf kronen tot ware eerstehulpexperten!

Op woensdag 23 februari is het eindelijk weer zover. Na weken wachten is de winterstop volgende week officieel voorbij en kunnen de teams hun titanische strijd verderzetten. Wie sleept de meeste overwinningen in de wacht, welk team kent de fairplay spelregels het beste, wie maakt de meeste doelpunten…

Stay tuned!